Brandskydd
Föreningen har ett avtal med Anticimex för att se över vårt brandskydd. Vid den senaste brandinspektionen på Hammarbacken uppmanades vi att inte förvara material i trapphusen. Till rapporten var bifogat bilder på möbler som fanns i trapphusen. Tänk på att det är en utrymningsväg samt att det kan bli ett hinder för räddningstjänst och ambulans.
Även vår städfirma har framfört klagomål att det står möbler och mattor i trappuppgångarna och det är inte tillåtet enligt avtalet vi har med vår städfirma.
Årsstämman
Välkommen till Brf Betslets årsstämma som är den 10 maj kl 19.00.
I år har vi bokat Djursholms bibliotek där vi samlas för stämman. Hör av er till någon i Styrelsen om du inte har bil och vill ha hjälp med skjuts till stämman.
Officiell kallelse har kommit i era brevlådor.
Trädgården
Vi är många som har husdjur på Hammarbacken, men tänk på att inte rasta dem i vår trädgård. På sommaren så har vi även våra små barn som kryper runt på gräsmattorna.
Ventilation i lägenheterna
Våra fastigheter är byggda på 50-talet med en ventilationskonstruktion som kallas för självdrag. Självdrag bygger på att varm luft stiger uppåt, i vårt fall på temperaturskillnaden ute och inne i lägenheten. Är det är kallt ute och varmt inne skapas en drivkraft som trycker den varma luften inne i lägenheten uppåt och ut genom ventilationskanalerna.
Vintertid är temperaturskillnaden stor och det är bra ventilation. På sommaren när det är varmt ute är ventilationen i stort sett obefintlig.
Ett bra tips för att behålla lite värme under den kalla säsongen är att strypa luftflödet genom att minska öppningen på frånluftsdonen/ ventilerna. Inte helt men kanske till hälften mot sommaren.
Under den kalla säsongen, då elementen är varma, kan vi ha våra frånluftdon halvstängda och under den varma säsongen när elementen är kalla, håller vi frånluftdonen helöppna. Fönsterventilerna skall alltid vara öppna.
För att det skall kunna bli en ventilation måste det även komma in ny luft i lägenheten. Annars kan inte någon luft ventileras ut.
Fönsterventilerna behöver man rensa, det kan passa bra att göra det varje vår, kanske samtidigt som fönstren putsas. Dammsugaren gör ofta jobbet bra och kanske ngt smalt att peta loss eventuella löv el dyl med. Om dessa rekommendationer följs är förutsättningarna goda för ett bra inomhusklimat. Om inte blir det fuktigare och kanske sämre lukt. Det kan till och med leda till mögel.
På 50-talet byggdes husen med betydligt sämre isolering än idag. Det innebär för oss att framförallt ytterväggarna blir kalla på vintern och med dålig ventilation, hög luftfuktighet inne, riskerar man att fukten i luften i kondenserar mot den kalla ytterväggen inne i lägenheten. Sker det synligt är något fel och behöver omgående åtgärdas.
Vid ombyggnader i lägenheterna under åren sker det förändringar vilket också påverkar ventilationssystemet direkt eller indirekt. Det är bla därför den lagstadgade OVKn sker med jämna intervall (Obligatorisk VentilationsKontroll).
Om du känner dig osäker över din lägenhets ventilation, kontakta gärna någon i styrelsen så kan vi hjälpa dig.
Ökade elkostnader
Som vi alla vet så har elkostnaderna skjutit i höjden. Första kvartalet i år har avgifterna ökat med 200 000 kr jämfört med föregående år.
Vi kan alla bidra genom att tänka på vår förbrukning. Några tips är att tänka på hur länge och varmt vi duschar liksom att inte diska med varmt rinnande vatten.
Råttproblem
Vi har till och från besök av råttor. Just nu verkar vi, efter en del insatser, blivit av med dem som varit hos oss under vintern. Orsaken var att det fanns mat tillgänglig för råttorna under en fröautomat. VI har gott om råttor i vårt moderna samhälle och vi behöver alla hjälpas åt och ansvara för att försvåra för råttor att hitta mat och gömställen i vår omgivning. Det gäller att INTE tappa och låta kompostavfall ligga kvar på marken vid våra sopstationer.
Var finns råttor?
Råttor väljer miljöer där det finns gott om föda och ställen att gömma sig på – ofta där vi människor finns. Råttor trivs i fuktiga miljöer, som källare och avlopp. De gräver och gnager ut stora och långa gångar. I korridorsystemen bygger de större kammare där de lagrar mat och bor.
Vårstädning
Då var vårstädningen avklarad som gick av stapeln den 23 april. I år var det port 16 som ansvarade för vår traditionsenliga och uppskattade utomhusfika/lunch. Till höststädningen blir det port 18 som tar över stafettpinnen. Hygglig uppslutning även om vi tror att vi var några färre i år. Är du nyinflyttad på Hammarbacken så är det ett utmärkt tillfälle att träffa dina grannar och hjälpa till att hålla vår fina förening i topp-trim.
Hemsida för Betslet
Under våren har Styrelsen tittat på en lösning för att modernisera och effektivisera vår information till medlemmarna. Tanken är att börja i liten skala och omfatta i första steget enklare information som t ex BetsletNytt, trivselregler och allmän information om föreningen. Det kommer att innebära att BetsletNytt i tryckt format inte kommer att delas ut i brevlådorna.