Våra fastigheter är byggda på 50-talet med en ventilationskonstruktion som kallas för självdrag. Självdrag bygger på att varm luft stiger uppåt, på temperaturskillnaden ute och inne i lägenheten.
Är det kallt ute och varmt inne skapas en drivkraft som trycker den varma luften inne i lägenheten uppåt och ut genom ventilationskanalerna. Vintertid är temperaturskillnaden stor och det är bra ventilation. På sommaren när det är varmt ute är ventilationen i stort sett obefintlig.
Ett bra tips för att behålla lite värme under den kalla säsongen är att strypa luftflödet genom att minska öppningen på frånluftsdonen/ventilerna. Inte helt men till c:a 30% mot sommaren när de skall vara öppna max. Fönsterventilerna skall däremot alltid vara helt öppna.
Frånluftdon
Under den kalla säsongen, då elementen är varma, rekommenderar vi ha våra frånluftdon halvstängda och under den varma säsongen när elementen är kalla, håller vi frånluftdonen helöppna. Fönsterventilerna skall alltid vara öppna. Frånluftdonen finns oftast placerade i kök och badrum men kan finnas på fler ställen i de större lägenheterna.
Fönsterventiler
För att det skall kunna bli ett luftombyte måste det komma in ny luft i lägenheten. Ventilerna som sitter antingen under eller över fönstren skall ALLTID vara öppna. Det är här luften kommer in och sen faller den ned på elementen och värms upp, detta för att den kalla tilluften inte skall upplevas som kalldrag.
Fönsterventilerna behöver man rensa, det kan passa bra att göra det varje vår, kanske samtidigt som fönstren putsas. Dammsugaren gör ofta jobbet bra och kanske ngt smalt att peta loss eventuella löv och döda insekter el dyl med.
Om dessa rekommendationer följs är förutsättningarna goda för ett bra inomhusklimat. Om inte blir det fuktigare och kanske sämre lukt. Det kan till och med leda till mögel.
På 50-talet byggdes husen med betydligt sämre isolering än vad man gör idag. Det innebär för oss på Hammarbacken att framförallt ytterväggarna blir kalla på vintern. Med dålig ventilation, hög luftfuktighet inne och kall yttervägg riskerar man att fukten i luften i kondenserar mot den kalla ytterväggen inne i lägenheten. Sker det synligt är något fel och behöver omgående åtgärdas.
Vid ombyggnader i lägenheterna under åren påverkas ventilationssystemet direkt eller indirekt. Det är bla därför den lagstadgade OVKn sker med jämna intervall (Obligatorisk VentilationsKontroll).
Om du känner dig osäker över din lägenhets ventilation, kontakta gärna någon i styrelsen så kan vi hjälpa dig.