Information

Trivsel- och ordningsregler för Brf Betslet

Ansvar för trivsel och ordning

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också trivsel- och ordningsfrågorna. 

Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är trivsel, ordning och reda både i och utanför husen. Alla är skyldiga att rätta sig efter reglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar. 

För vem gäller reglerna
Trivsel- och ordningsreglerna gäller inte bara dig som bostadsrätthavare. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Reglerna gäller även för andrahandshyresgäster.
Vad händer om reglerna inte följs
Om reglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasättas om du ska få bo kvar. Först måste styrelsen anmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter, och medlemmen eller hyresgästen trots anmaningen inte följer reglerna, kan det bli fråga om uppsägning.
FRÅN A till Ö

Andrahandsuthyrning

Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke. Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. 

Andrahandshyresgäster har samma skyldigheter mot föreningen som bostadsrättsinnehavare vad gäller exempelvis deltagande på städdagar etc. Det är bostadsrättsinnehavarens ansvar att hyresgästen efterföljer reglerna.

Balkonger

Tänk på att kvarliggande snö kan förorsaka skador på ytterväggar, balkonggolv mm. Avlägsna därför snö från balkongerna så snart som möjligt.

Brandvarnare

Varje lägenhetsinnehavare är enligt lag ansvarig för att se till att det finns fungerande brandvarnare i sin lägenhet. 

Bredband, TV och telefoni

Föreningen har avtal med Telenor avseende bredband, TV och fast telefoni. Alla medlemmar betalar en månadsavgift för tjänsten som läggs på hyresavin. 

Cykelförråd

Med hänsyn till brandrisken är det inte tillåtet att förvara mopeder i våra cykelförråd inomhus. 

Deltagande på städdagen

Deltagande på städdagen (höst och vår) är obligatorisk för alla bostadsrättsinnehavare och andrahandshyresgäster. Man gör sin insats på städdagen efter förmåga.  Med gemensamma krafter kan vi åstadkomma mycket och hålla föreningens kostnader och avgifter nere. Om man inte kan vara med så kan man göra en insats innan städdagen.

 

Föreningsbrevlåda

En brevlåda för föreningen (inkommande post) finns uppsatt i valvet mellan HB 16 och 18. Alla medlemmar är välkomna att lämna förslag eller synpunkter avseende gemensamma angelägenheter i denna låda.

Garageplatser

För boende med garageplats gäller följande:

För att klara snöröjning och halkbekämpning får bilar ej parkeras utanför garagen under hela vinterperioden när plogning/sandning är aktuellt.

Garaget får ej användas enbart som förråd. Vi har en kö med intresserade till garagen och de ska därför användas för sitt egentliga syfte som biluppställningsplats. Om garaget används för andra syften riskerar man att förlora sin plats.

Biltvätt utanför garagen är enligt kommunens regler förbjuden.
https://www.danderyd.se/bygga-bo-och-miljo/miljo/kemikalier/biltvatt/

Utförligare parkeringsregler kan ses i bilaga till Trivsel- och ordningsreglerna under Aktuellt samt Information.

Grill

All grillning sker på berget. Grillar får svalna på berget men skall plockas undan så snart det är möjligt. Grillning på balkongerna eller gräsmattan vid lekplatsen är inte tillåten p.g.a. problem för allergiker.

Grovsopor, sopor och tidningsinsamling

Hushållssopor lämnas i de sopkärl som finns uppsatta vid vår sopstation. Där finns även fyra stycken bruna behåller för matavfall samt två behållare för glas, den ena för färgade glas och den andra för ofärgade glas. Tidningar läggs i kärl för tidningsinsamling som står placerade utanför valvet vid HB 14-22. Kartonger får inte lämnas i kärlet för tidningsinsamling.

Vi kommer ca fyra gånger per år placera ut en container i anslutning till vändplanen. Den kommer att stå uppställd en vecka per gång och information skickas ut innan containern ställs upp.

Husdjur

Innehavare av husdjur ska övervaka att dess inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar eller på barnens lekytor. Plocka upp djurets spillning.

Hänsyn mot grannar

Vi har alla ett ansvar för boendemiljön och är skyldiga att se till att andra medlemmar inte utsätts för störningar som de ”skäligen inte behöver tåla”, enligt 7 kap 9§ bostadsrättslagen. Det innebär att vi efter kl 22 på kvällarna och innan kl 07 på morgnarna är extra hänsynsfulla vad gäller att ha högt ljud på TVn, musik, samtal etc. Om ni planerar att ha fest hemma informera era grannar.

Sommartid då många fönster är öppna på natten ska motorljud samt tal och annat väsen vid parkering försökas hållas så lågt som möjligt.

Styrelsen har det övergripande ansvaret och vid anmälningar från boende är styrelsen skyldig att utreda störningarna. Upprepade störningar kan leda till att bostadsrättshavaren sägs upp från föreningen.

Källarförrådsgångarna

Våra personliga ägodelar förvarar vi i våra bostadsrätter eller egna förrådsutrymmen. Gemensamma källargångar används inte till förvaring bland annat på grund av risken för brand. 

Köksfläktar och fläktar i badrum

Ventilationen i lägenheterna bygger på självdrag. Detta innebär att man ej får ansluta fläktar direkt till ventilationstrummorna. Kolfilterfläkt eller annan anslutning av fläkt till ventilation med så kallat dragavbrott är de godkända lösningarna. Annars finns risk för att dina grannar får ta emot det som fläktarna i din lägenhet suger ut. Nyinstallation av fläkt ska anmälas till och godkännas av Betslets styrelse innan installation sker. Fel installerade fläktar kan komma att bortmonteras på bostadsrättsinnehavarens bekostnad.

Förändringar av till- och/eller frånluftsventiler kan leda till sämre ventilation, och därmed också eventuellt anmärkningar vid OVK (Obligatorisk ventilationskontroll). 

Allmänt så gäller att en fläkt som kopplas till en frånluftskanal förändrar ventilationen för övriga frånluftskanaler, och kan, om pipan läcker (alternativt är gemensam med andra) störa ventilationen i andra lägenheter.

Föreningen förutsätter att lägenhetsinnehavare följet Boverkets regler för ventilation. Grundförutsättningar är:

  • frånluftskanaler får inte byggas in/spärras
  • frånluftskanaler ska vara tillgängliga för inspektion och rensning

För närvarande rekommenderas endast köksfläkt med ”recirkulation”(dvs kolfilterfläktar). De ska då inte kopplas till frånluftskanal (imkanal).

Nycklar

Föreningen har avtal med Gerts lås och larm på Hovslagarevägen 37 i Sollentuna som hjälper till med nyckelkopior m.m. Vid behov av hjälp krävs identifiering exempelvis genom att visa upp köpeavtal eller hyresavi och legitimation. Betalar man med autogiro och saknar hyresavi går det bra att kontakta nyckelansvarig i Styrelsen.

Ombyggnad

När medlem önskar göra ombyggnad i sin lägenhet skall styrelsen godkänna ombyggnaden om den är väsentlig. Fastigheten ägs i sin helhet av bostadsrättsföreningen. Som medlemmar i föreningen har vi nyttjanderätten till våra lägenheter, men vi äger dem inte. När medlem planerar att göra väsentliga förändringar i sin lägenhet skall ansökan till styrelsen lämnas in skriftligt för godkännande. 

Mindre underhåll/reparationer/renoveringar/ändringar i lägenheten som kan utföras utan styrelsens godkännande är exempelvis: målning, tapetsering, golvslipning, byte av köksskåp, byte av vitvaror, byte av diskmaskin samt kranar i kök, badrum och toalett om vattnet kan stängas av i lägenheten med ballofix eller motsvarande.

All ombyggnad skall vara fackmannamässigt utfört och följa gällande branschregler. Lägenhetsinnehavaren ansvarar själv för att anlitade hantverkare har nödvändig behörighet, inte skräpar ner, stör grannar och säkerställer nödvändiga bygglov. 

Parkering

Parkering får ske enligt gällande regler, d.v.s. det är exempelvis inte tillåtet att parkera på vändplanen. Parkering är ej tillåten i valvet eller på vägen in till innergården Hb 14-22. 

Infart till innergården (grusgången) framför Hb 14-22 är endast tillåten för kortare i- och urlastning av tyngre gods samt sjuktransport. Kedjan i valvet ska alltid hängas upp efter utfart. 

För att klara snöröjningen får bilar ej parkeras utanför garagen under hela vinterperioden, när plogning/sandning är aktuell. 

På parkeringen vid Sadelvägen skall timer alltid användas när man utnyttjar motor/kupévärmare. 

Sommartid då många fönster är öppna på natten ska motorljud samt tal och annat väsen vid parkering försökas hållas så lågt som möjligt.

Rena gårdar och portar

Våra gårdar och portar håller vi rena och fimpar tar den som röker hand om själv.

Trapphusen

Trapphusen hålls rena från barnvagnar, skor, dörrmattor och andra lösa personliga föremål. Detta för att förenklar för vår städfirma och framförallt av säkerhets- och utrymningsskäl. 

Trädgård

Det går bra att plocka bär till husbehov på våra bärbuskar. För närvarande har vi röda vinbär, krusbär och björnbär. Blommorna i våra rabatter låter vi stå kvar så att alla kan njuta av vår fina trädgård.

Tvättstugor

Följ de regler som finns uppsatta i våra tvättstugor, om vi gör det kan vi undvika tvister i tvättstugorna, något som tyvärr är ganska vanligt förekommande.

Övrigt

Förslag på ytterligare förbättringar av föreningen välkomnas antingen muntligen eller via brev som läggs i föreningens brevlåda i valvet. 

Har du frågor?

Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen.